tirsdag 18. januar 2011

Waka Waka (This time for Africa)



“Waka Waka (This time for Africa)” er en sang av Shakira, en columbiansk sanger. Det er offisielle sangen for fotball VM 2010 arrangert i Sør-Afrika. Det finnes i tilegg en spansk språkelig versjon som heter ”Waka Waka (estos es africa). ”Waka waka betyr ”gjør det”, som i å utføre en oppgave.

Sangene er basert på en afrikansk krigslåt fra Kamerun utgitt i 1986. Sangen som het Tsamina eller Zangalewa, ble utført av gruppen Golden Sounds, og er en makossa sang. Makossa er en form for afrikansk rytme sang som er veldig populær i Kamerun og områdene rundt der. Sangen ble blant annet brukt av den nigerianske armeen i den nigerianske borgerkrigen på slutten av 60-tallet.

”Tsa mina mina eh eh
Waka waka eh eh
Tsa mina mina zangalewa
Ana wam ah ah
Zambo eh eh
Zambo eh eh
Tsa mina mina zangalewa
Wana wa ah ah”

-          “http://en.wikipedia.org/wiki/Zamina_mina_(Zangalewa)”

Her kan vi se teksten av Tsamina eller Zangalewa. Hvis man hører og sammenligner med ”Waka Waka” er det klare likheter mellom disse låtene.

Musikkvideoen er regissert av Marcus Raboy,  filmet av Christopher Probst, redigert av Hal Honigsberg og ferdigsluttet av Jerry Steele fra Steele Studios.

Store deler av musikkvideoen er en collage satt sammen av tidligere fotball VM, og klippene er av den grunn av forkjellige farger og kvalitet. Det er i tilegg en studiotakning med Shakira og andre afrikanske dansere, hvor de danser og beveger seg i tradisjonelle afrikanske drakter med afrikanske instrumenter.

Shakira har på seg en oransje singlet, sort skjørt og masse fargerike armbånd og tilbehør. Hun er kledd veldig enkelt, fargerikt og ser ganske typisk afrikansk ut. Det virker som hun prøver å vise den afrikanske kulturen og klesstilen. Det er en annen side av det hun ofte ellers går med, og jeg tror hun prøver å vise den afrikanske siden av seg selv.

Det er første fotball VM som arrangeres i Afrika, og det er viktig å få frem dette gjennom sangen. Afrika er ofte stemplet som et krigsrammet, fattig og farlig land. Det er nesten utrolig at de har fått fotball VM, et av de største arrangementene på denne jord. Jeg tror det er viktig for Afrika og vise seg selv, hva de kan tilby og at de utvikler seg i riktig retning. Av den grunn mener jeg sangen prøver vise den fantastiske Afrika og deres kultur rikdom.

Sangen i seg selv, omtaler ikke en fortelling, heller en følelse. Hun henviser til fotballspillerne og hva fansen og landsmennene forventer av dem. Det handler om å arbeide, stå på og ikke gi opp før du har nådd målet ditt. Kanskje innebærer det at man går på nedturer, at man blir slått og at man faller ned. Shakira synger i sangen at når man taper en duell skal man reise seg og fortsette å kjempe.

Bildeutsnittene er varierende. Den delen av musikkvideoen hvor man ser fotball er det lagt stor vekt på bredde. Vi ser mye følelser, glede, sorg og frustrasjon. Vi ser mål, vi ser skudd og vi ser tøffe dueller.

De viser hele tiden de massive følelsene. Den intense gleden, jubelen og lykken i spillernes øyne og ansikt. Den endeløse jubelen fra de stappfulle tribunene. Men når to lag møtes, vil det så klart ikke gå to vinnere av banen. Vi ser skuffelsen, sorgen og fortvilelse i deres øyne, og vi føler med dem.

Det er også studioklipp med Gerard Pique (Barcelona/Spania), Dani Alves (Barcelona/Brasil) og Lionel Messi (Barcelona/Argentina) og flere som bidrar noe til å trekke seere, i og med at de er noen av verdens aller beste fotballspillere og har massivt med fan omkring i verden.

Klippene er derimot satt sammen på en veldig oppbyggende måte. I begynnelsen ser vi det siste straffeskuddet fra 2006 og med det har Italia offisielt vunnet finalen over Frankrike! Det er først her det eksploderer. Shakira begynner å synge og klippene ruller etter hverandre. Her ser vi derimot frustrasjon, aggresjon og tøffe dueller.

Deretter er det refreng og vi ser Shakira i studio og danserne. De viser hyppig energi og beveger seg energisk. Det er også her studioklipp med kjente fotballspillere.

Igjen ser vi gamle VM-klipp, denne gangen er det mer fokus på gleden. Jubelen, fansen som tar bølgen og store stjerner som scorer avgjørende mål og deres feiringer. Her er det også profilert store stjerner, som gjennom tidene har vært med på å prege VM og løfte det til et nytt nivå, eksempelvis er det spillere som Maradonna, Messi, og Pele.

Det hele avsluttes med bilder som jeg assosierer med samhold. Shakira danser nå med veldig mange flere mennesker, og alle står i en mylder og danser. Vi ser stappfulle tribuner som klapper og heier i takt. Det hele avsluttes med at Shakira står å danser med hundrevis av mennesker.

Fotball VM er veldig spesielt fordi fotball er den mest utbredte sporten i kanskje hele verden. Innteressen er så stor i både Europa, Afrika og Sør-Amerika, samt en vag interesse i Asia, Oseania og Nord-Amerika. Det er en begivenhet som betyr mye og rører mennesker om i hele verden! Slutten av musikkvideoen prøver å gi deg den felleskapsfølelsen og den samholdsfølelsen, som man gjerne får under VM, rett og slett fordi den omhandler så veldig mange mennesker.

Personlig mener jeg at videoen passer bra til sangen. Den eneste grunnen til at jeg egentlig gidder å se på musikkvideoen er fordi den frembringer en helt fantastisk følelse, stemning og ikke minst savn etter VM! Video makter det å få frem gode følelser og minner, og samtidig presentere Afrika på en hyggelig og personlig måte. En musikkvideo som tvilsomt kunne vært gjort bedre.
Håper dere likte analysen. Takk for meg.
kilder:
-         Madelaine

2 kommentarer:

  1. Kult! Spennende hvordan de har klart å bruke opptak fra kamper til å bygge opp dramaturgien i sangen :) Og som du sier, man får en herlig følelse av å se sånne bilder!
    - Eirik <3<3<3<3

    SvarSlett
  2. FLOTTE poeng! Men de kommer hulter til bulter. Her er det mye å hente på en klarere struktur. Du begynner bra, med en god bakgrunn, men så kunne du prøve å gruppere ting som hører sammen i litt lengre, mer sammenhengende avsnitt? For du har unektelig mye viktig å si om sangen OG musikkvideoen. Bare husk at det er de estetiske virkemidlene som skal ha hovedfokus :) M

    SvarSlett