onsdag 19. januar 2011

Utsikten fra ettermiddagen



”The View From The Afternoon” er en låt fra debutalbumet til Arctic Monkeys (Whatever People Say I Am, That's What I'm Not). Bandet spiller alt fra indie til psykedelisk rock. De er et av de første bandene som ble kjent via internett og piratnedlasting, mye takket være fans og ikke dem selv. "Whatever People Say I Am, That's What I'm Not" er den raskest selgende debutalbumet i britisk musikkhistorie, og har solgt til firdobbel platinum. Musikkvideoen tar for seg en trommespiller som sitter ute blant noen boligblokker og spiller trommer. Hele videoen, bortsett fra et lite klipp, er i sort/hvitt.


Videoen tar for seg en navnløs person som sitter og spiller trommer. Han er kledd i en småfillete parkas, og ganske alminnelige klær. Hele videoen foregår på en liten åpen plass mellom noen boligblokker, noe som viser til at denne personen kommer fra middelklassen, til og med et lite hakk under. Denne personen skal symbolisere en hvemsomhelst, du skal kunne kjenne deg igjen. Jeg tror trommer er valgt her fordi det er et veldig energisk instrument å spille med mye bevegelse, og i tillegg er denne sangen ganske aggressiv.
Dette gjør at det blir lett å få actionfylte og spennende klipp. Men trommesettet kan symbolisere hva som helst, det kan være et instrument, en sport, en hobby, hva enn du kan forestille deg. Det som teller er at det er noe du elsker å gjøre, og du skal ikke la andre fortelle deg at du ikke er god nok eller at det ikke er verdt det.


Mens denne navnløse helten sitter og spiller, skjer det diverse ting. Alle disse er egentlig symboler for det samme, man må ikke la seg distrahere eller avledes fra målet. Man må ikke la andres ukvalifiserte mening stoppe deg i å gjøre det du har lyst til. Når videoen starter er det dag, men etter kort tid ser vi at det er natt, og mot slutten av videoen er det lyst igjen. Det viser nok en gang at personen ikke viker fra oppgaven, den har hans fulle dedikasjon. 


Hele videoen foregår som sagt i sort/hvitt, bortsett fra et lite klipp. Verden er trist, hverdagen har ikke mange lyspunkter. Men et klipp når det er en liten pause i sangen viser hovedpersonen som ligger i vann og ser veldig avslappet ut. Dette klippet er i farger. Det viser renselsen, den gode følelsen man får når man gjør noe man virkelig elsker, at det er nå han faktisk lever. Det er dette han lever for. 


I want to see all of the things that we've already seen
I want to see you take the jackpot out the fruit machine
And put it all back in
You've got to understand it you can never beat the bandit

Teksten i sangen og videoen har ikke noen direkte sammenheng bortsett fra det at settingen er omtrent den samme. Videoen viser at man ikke må gi seg hvis man er lidenskapelig opptatt av noe, også hvis man kommer fra steder der ingen forventer at du skal komme noe sted i livet, og mange også ikke vil at du skal gjøre det.Teksten tar mer for seg oppførselen til typiske engelske ungdommer, og hvor idiotisk den er. Dette er ikke et nytt tema for Arctic Monkeys, og de tar for seg dette i mange av deres mest populære låter (f. Eks. Brianstorm og When The Sun Goes Down). Denne sangen tar for seg hvordan det man forventer å bli en hyggelig kveld ute på byen ofte ender opp med skuffelse. Alt fra å vinne jackpoten på en spilleautomat og så tape alt igjen, "2 for 1" tilbud på drinker og sending av idiotiske tekstmeldinger i beruset tilstand tas for seg her.
 
And there's verse and chapter sat in her inbox
And all that it says is that you've drank a lot


Både sangen og videoen tar for seg hverdagen til britisk middelklasseungdom, men på hver sin måte. Den ene sier at du ikke skal la deg holdes nede, og den andre klager over idiotien til våre medmennesker og oss selv. Jeg syntes videoen passer godt til musikken, den er hissig, lidenskapelig og litt trist. Veldig britisk. En fantastisk video til en fantastisk sang.

- Jonas

2 kommentarer:

  1. Ikke dumt, ikke dumt :) For en alminnelig nordmann, som meg selv, kan teksten i sangen være vanskelig å fange opp. Jeg ble hvertfall sittende og se på bildene og jeg er helt enig i det du skriver :) Bra analyse!
    - Eirik <3<3<3<3

    SvarSlett
  2. Dette var en god og litt rotete analyse. Budskapet, for eks, bør komme mot slutten, og hensikten med disse "småtingene" som skjer, for eksempel, bør analyseres grundigere. Men dette er en av de grundigste analysene jeg har lest så langt (tre blogger!) - du treffer godt. Fortsett, fortsett :) M

    SvarSlett