tirsdag 1. februar 2011

Reportasjeanalyse – ”AP setter stoppeklokken på for pelsoppdrett”

Hva: TV2nyhetendes nyhetsreportasje ”AP setter stoppeklokken på for pelsoppdrett”, skrevet av Asle Bentzen


Når: Publisert 02.11.2010

Målgruppe: 15+ (alle som leser nyheter på nettet)

Innhold: Dyrebeskyttelsen har for tredje år på rad dokumentert vanskjøtsel av dyr på norske pelsfarmer. I denne reportasjen får vi et kort intervju med informasjonsansvarlig i dyrebeskyttelsen, Odd Harald Eidsmo. Han sier at sammen kan Dyrebeskyttelsen, Mattilsynet og stortingspolitikerne sørge for at pelsdyrnæringen blir lagt ned.
Vi får også noen ord fra Terje Lien Aasland, leder for næringskomiteen på stortinget, som sier at de skal kjempe hard for å få strengere regler når det kommer til oppdrett.

Oppbygging: Etter hovedtittelen kommer en ingressetning som forklarer kort hva reportasjen handler om. Deretter kommer en kort beskrivelse av saken, og introduksjon av intervjuobjektet Odd Harald Eidsmo. Så kommer intervjuet på to avsnitt, med et bilde av intervjuobjektet ved siden av. Så kommer en kort introduksjon av Terje Lien Aasland, og deretter hans intervju. Til slutt kommer en slags oppsummering av reportasjen, som skaper en ”fortsettelse følger”-følelese; man vil vite mer om hva som skjer videre i saken.

Bilder: Det er brukt to bilder i denne reportasjen. Det ene er plassert over reportasjetittelen, og er av en mink som mangler et øre. Såret er betent, og det er tydelig at dyret ikke er blitt behandlet bra. Det andre bildet er et profilbilde av Terje Lien Aasland, som er plassert ved siden av intervjuet med han. Et helt vanlig portrettbilde med hvit bakgrunn.

Oppsett: Siden reportasjen starter med et stort bilde av noe som omhandler saken, skaper dette en god visuell presentasjon av reportasjen. At dette bildet er av en skadet mink, skaper oppsikt, og gjør av folk vil lese videre.
Bildeteksten til de to bildene er korte oppsummeringer som sier noe om det som er på bildet. Under bildet av Terje Lien Aasland står det ” RYDD OPP ELLER STENG NED: Terje Lien Aasland fra Arbeiderpartiet lover laber støtte til pelsnæring på neste landsmøte dersom pelsoppdretterne ikke har ryddet opp.” Dette er som et sammendrag av det han sier i intervjuet.
Teksten er delt opp i korte avsnitt, og gjør at stoffet ikke blir for tungt å lese. Denne oppdelingen brukes også til å skille informasjon fra intervjuene. Skriftstørrelsen på brødteksten er normal (størrelse 11) og fonten Arial er brukt i hele teksten.
Det er tre underoverskrifter i denne reportasjen, som oppsummerer avsnittene under.

Argumentasjon: Dette er helt klart en reportasje MOT pelsdyrnæringen. De har valgt intervjuobjekter som ønsker å legge ned pelsfarmer, og deres meninger og forklaringer blir presentert på en saklig og ryddig måte. At de er høyt profilerte politikere gjør dem veldig troverdige.

Språk: Språket er lett, med profesjonelt. En del av innholdet i teksten er intervjuer, så da er språket slik intervjuobjektene vanligvis snakker. Det blir brukt mange negativt ladede ord mot pelsoppdrett og enkelte trusler mot pelsdyrnæringen, for eksempel ”-Rydd opp nå eller bli nedlagt

Min vurdering: Etter min mening er dette en fin og oversiktelig nyhetsreportasje. Den er ikke veldig lang, men oppklarer en del saker som var i media da den kom ut i november. Vanskjøtsel av dyr på norske pelsfarmer er et omstridt tema, og har skapt mye oppstyr.

2 kommentarer:

  1. Dette er en grundig og god analyse, omfattende og strukturert - men hvem av dere har skrevet den? Her ser du på alle fasetter av en reportasje og dens hensikt. Men hvem er målgruppen for avisen, og er egentlig reportasjen MOT pelsdyroppdrett? Eller er det noe du kan kritisere? Skal ikke journalistikk være objektiv? Men veldig mye bra her, altså - nå begynner dere å få det til!

    SvarSlett