fredag 11. februar 2011

Hurricane - 30 Seconds to Mars

Intro

 
Jeg skal analysere kortfilmen “Hurricane” av “30 seconds to Mars”, som da også fungerer som musikkvideo for følgende låt. Hurricane er skrevet og regissert av Bartholomew Cubbins, som er et dekknavn Jared Leto bruker når han skaper film. Jared Leto er vokalist og frontmann for bandet, og er også kjente som skuespiller fra filmer som Fight Club, Chapter 27, og Lord of War for å nevne noen. (Og Requiem for a Dream.)


Hurricane er en musikkvideo som tar opp mange tabuer i samfunnet vårt. Spesielt tabuer knyttet til sex og vold er sterkt representert, og filmen har blitt sensurert for å kunne vises på tv. Det er likevel ikke slik at bandet spiller på sex får å selge musikk, det ligger mye mer bak det.

Du kan se musikkvidoen her:
http://www.youtube.com/watch?v=VdgBKXow-3Q&feature=fvw


Sangteksten kan du finne her:
http://www.azlyrics.com/lyrics/30secondstomars/hurricane.html


men! - hvis du har heller lyst til å ta titt på den usensurert versjonen, er det bare å gå inn her:
http://www.jared-leto.net/hurricane-the-film-uncensored-version


Jeg anbefaler at alle ser musikkvideoen først, og så etter dere har lest dette ser den igjen, og ser om man skjønner noe mer ;)

Handling med symbolikk

This is not Reality. This is a Dream. Introen av filmen forteller oss at det vi skal se ikke er realitet, men en drøm. Jeg tror det refererer til at filmen baserer seg på teorier, tanker og ideer om mennesket. Selvom det er en handling, så er det ikke en fortelling som prøves å formidles, heller moral, inntrykk og verdier.

Første kapitel: Fødsel.
Vi ser New York City. Det er en storm, men hvis vi henviser til tittlen, er det nok mening å være en orkan. Dette derimot, er noe som ikke kommer så tydelig frem. En orkan er et symbol på forandring. Jeg tror navnet tilsier en kraft, for orkaner kan tross alt ødelegge en hel masse, den kjører over menneskeheten og hjernevasker dem. På en måte mener jeg at det er direkte knyttet opp mot Amerika, og deres overkjøring i verden, men også menneskeheten med deres egoisme og trang til vold. Navnet på sangen er i mine øyne et symbol på det som driver demonene gjennom sangen. Orkanan vil som alt annet ha en start og en slutt; fødsel, liv og død. Vi ser flere klipp fra byen, men ingen andre mennesker, bare tomme tog og gater. Dette forsterker inntrykket om at vi befinner oss i en drøm, for i en drøm er du tross alt alene og dine handlinger påvirkes ikke av noen andre.


Vi ser en mann, Jared Leto, som ligger i en seng og det er tydelig at han sover. Vi kan se en albino mus, og jeg tolker at det her prøves å trekke en parrallel mot Jared Leto, om en “fanget” mann som er holdt i bur. Et symbol på at vi er fanget i en verden fylt med tabuer, krig og annen fordervelse?

Jared våkner opp, han hører en lyd og går mot døren. Vi ser et innklippsbilde av et lite kamera, og når han åpner døren ser han palaroid bilder av ham, som sover slengt på gulvet. Det viser at han blir iaktat av noen og at han ikke er alene. Plutselig dukker det opp en svær, maskert mann med slegge og han kommer løpende mot Jared. Han løper inn på hotellrommet og lukker døren raskt, men den blir brytet ned. Jared har ikke andre valg enn å håpe ut av vinduet.
Jared Leto, som er hjernen bak sangen og musikkvideoen er i mine øyne et geni. Sangen er uten tvil unik, og helt fantastisk, men kortfilmen er også genial i form av dramaturgi og symbolikk. Selv om det er mye jeg ikke skjønner er det likevel spennende og du sitter grublende, tenkende i ettertid.
---


Det er en drøm, og Jared dør ikke, men lander i god behold på bakken. Noe som er morsomt å poengtere her er at når han lander er han omringet av varme farger. Vi ser en rød mursteinsvegg og gule/oransje striper på bakken. Jeg tenker at dette kanskje er et symbol på helvete? Verden har rett og slett blitt et fælt sted. Mannen som var ute etter ham kommer etter ham, og står nå ved siden av ham med sleggen i hånden, noe som kan være et symbol på at man aldri er alene og at noen alltid er ute etter deg.

Vi hopper til Tomo Milicevic, som går langs togskinnende, og opp på togstasjonen hvor han møter på nok en maskert mann. Annerledes her er at han leier en kvinne utkledd som en kanin, hun har også en maske, og er dekket i sort. Milicevic slåss med mannen, slår han ut og dermed seirer. Han kysser kvinnen og drar deretter en nøkkel i rødt bånd opp og ut av halsen. Denne nøkkelen er det som binner de tre historiene sammen, men det kommer jeg tilbake til senere. Jenten forsvinner og Milicevic går ut av bildet.



Vi ser en annen mann, Shannon Leto, på et en motorsykkel, men i veien ligger det en kvinne og for å unngå henne krasjer han.

Andre kapitel: Livet
Shannon går mot kvinnen, hun reiser seg, for deretter å knivstikke ham. Hun tar av seg et smykke, rødt bånd med nøkkel, og legger det rundt hans hals. Hun kysser ham, og forsvinner ut av bildet. Shannon drar ut kniven og han er helt uskadet.


Deretter ser vi en representant fra hver av de tre, store monoteistiske relgionene, med den representerte relgionens hellige tekster. De står rundt et bål, for deretter å kaste bøkene i brannen. På en måte er dette en veldig viktig, og ikke minst en provoserende scene i filmen. Jeg tror det er et symbol på at de ikke lengre trenger sine hellige tekster i en verden som er i ferd med å gå under. Ilden kan være et symbol på aggresjon, forandring og destruksjon. Mye tyder på at dette er et symbol på at verden er så full av krig, egoisme og grådighet, at ikke lengre religion og helligdom har en positiv inflytelse på menneskeheten.

Men i hvilken verden? I drømmer er du din egen gud! Og hvis du ikke har en ovenmakt til å hjelpe deg, er det du som selv må redde deg selv. 20 sek før denne scenen synger Jared: Where is your god? Prøver bandet her å fortelle at det ikke finnes en gud, og at man må selv styre livet i riktig retning og jobbe for å oppnå det man vil?



Vi klipper tilbake til Jared som løper på gaten, han finner det samme smykket som de to andre har funnet, og han tar det opp. Han går inn i en bygning, og gulvet er dekket av 20 kister, som hver igjen er dekket av det amerikanske flagget. En av gravene i midten er tom, han går mot den. Plutselig kommer den maskerte mannen fra introduksjonen av filmen, og med sleggen slår han Jared ned i kisten. Han spikrer igjen kisten med det amerikanske flagget over. Hvis husker tilbake fra tidliggere i videoen ser vi en mus på Jared sitt rom, som kan være et symbol på fanget mann, og akkurat her blir Jared fanget. Mye av sangen handler om å være fanget. Fanget av sine indre demoner, tabuer i samfunne, frykt eller fanget i et samfunn som lurer deg til å tro at krig og drap er greit.

Det er spennende å nevne at i det han blir låst ned i kisten lyder teksten slik: “This hurricane is chasing us all underground”. Jager oss til undergrunnen kan jo bety at man blir jaget ned i jorden, og til døden. Det er altså samfunnet som tvinger oss til å bøte med livet?



Nå ser vi Shannon løpende, det er mørkt og han befinner seg i en park. På en benk sitter jenten fra tidliggere. Han setter seg ved siden av henne, de kysser, og jenten fester ham til benken med et håndjern. Hun reiser seg og det dukker opp 2 maskerte menn, og de omringer ham. Rundt halsen har han nøkkelen og han bruker den til å låse opp håndjernet. Jenta har altså gitt han nøkkelen som han senere trenger for å løse opp håndjernet. Shannon slår ned mennene og jenten løper av gårde.

Jared har en lighter, og lyser opp inni kisten. Tydelig panisk finner han et nøkkelhull, og med nøkkelen han fant utenfor kommer han seg ut.

Deretter møter vi på Milicevic som har funnet en bok, den er låst og han åpner den opp med nøkkelen han har rundt halsen. “Find The Argus Apocraphex”. Argus Apocraphex er nevnt i de tidliggere albummene til 30 seconds to mars også, men det er usikkert hva det er. De har aldri selv sagt hva det er, tross det finnes et flertall med teorier rundt om på internett. Direkte oversatt fra latin er betyr det: vekk fra lyset. Denne frasen tror jeg har lite å gjøre med selve musikkvideoen og heller noe med 30 seconds to mars som et band, derfor går jeg ikke lengere inn på dette.

Tredje kapitel: Døden
Jared løper og kommer til en gate. Der sitter det tre barn som tegner med kritt, når de ser ham reiser de seg opp og løper. Jareds kropp er nå dekket av tegninger og tekst, mye er satt opp med teksten i filmen. Eksempler på det er: “Crash”, “Burn” og “Life”. Jeg tolker det som at han ikke lengre klarer å skjule dette, og han har blitt tavovert med dette ut livet.




Milicevic kommer gående, og vi ser han gå inn på en nattklubb, ta på seg solbrillene og legge seg på gulvet. Shannon finner igjen jenta i en forlatt bygning og tvinger henne inn i en heis. Jared møter på den maskerte mannen, og han klarer å slå ham ned. Bilde zoomes ut av byen.


Tema
Jeg tror filmen i hovedsak handler om å beskjempe sine indre demoner. De har alle forskjellige demoner som de gjennom filmen må beskjempe. Hos Jared er det å bli iaktat og han flykter fra alle som er ute etter ham. Dette ser vi gjennom bildene som er tatt av ham og hvordan han hele tiden løper vekk fra mannen som er ute etter ham. Shannon prøver å beskjempe sine lyster, men klarer det ikke, og til slutt gir han etter for dem, når han tar med seg kvinnen inn i heisen. Milicevic prøver bryter ut av enshomheten og når han går alene langs toglinjene er det et supert virkemiddel som i meg vekker følelsen av ensomhet. Milicevic er store deler av filmen alene mens han vandrer rundt.

Filmen har tre deler. Fødsel; hvor frykten blir skapt. Livet; frykten kommer på overflatenm du blir tvunget til å se den inn i øyne og kjempe den i mot. Døden; du slo tilbake mot frykten og den vil forsvinne.
 
Det største symbolet gjennom hele filmen er det røde båndet med nøkkelen. Det som er spesielt med denne nøkkelen er at det er det som binder historien til de tre mennene sammen. Det å finne en nøkkel kan symbolisere at man har funnet løsningen på et problem. I dette tilfelle tror jeg at problemet er de indre demonene og hvordan man skal klare å beskjempe dem. Jeg tror nøkkelen symboliserer denne styrken og det man trenger for å slå tilbake.

Min mening


Jeg elsker 30 seconds to mars, og de er etter min mening et av de beste bandene noen gang. De har kvalitet, og siden de startet i 2002 har de bare gitt ut 3 plater, i motsetning til andre masseproduserende grupper satser de heller på kvalitet og gir ut noe de tydelig er stolte av.


Da håper jeg dere skjønte noe mer, og ønsker å se filmen en gang til for å se om dere fanger opp symboler og om dere ønsker å tolke det på samme måte som meg.
Uansett takk for at du leste og takk for meg
-Madelaine

2 kommentarer:

  1. Hva kan man si? FOR en omfattende analyse. Alt for lang, egentlig, for mediet blogg - vurder å legge analysen inn under en overskrift så du ikke tar motet fra leseren - men supert innhold. Pass på å ikke gjengi for mye handling, men legge vekti på analysen. Altså: strukturmessige utfordringer, men engasjert og mye bra på innholdssiden. Supert at du bvelger noe du virkelig liker! Det gir alltid uttelling :)

    SvarSlett
  2. PS - flott layout med masse embedfunksjon og bilder underveis - det skaper naturlige pauser og et estetisk uttrykk! Glemte å skryte av det...

    SvarSlett